BEMUTATKOZÁS

Rólam

VeerM2

A basszusharsona mint szóló hangszer hatalmas fejlődésen ment keresztűl az elmúlt 20 évben. Mára hatalmas modern repertoár áll rendelkezésre és egyre több versenyt is rendeznek világszerte.

A mai basszusharsonás társadalom egyik legkiemelkedőbb tagja Veér Mátyás. Zenész családban nevelkedett és már egészen korán 8 évesen elkezdett harsonázni. A harsonázással párhuzamosan énekelt a Magyar Operaház Gyermekkórusában, majd a Bartók Béla Szakközépiskolában Avar Antal növendéke lett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző intézetében Sztán Tivadar, majd a mester képzésben Dr. Hőna Gusztáv segítségével sajátította el a harsonázás fortélyait.

A zeneakadémiai évek alatt részt vett Magyarországon a Balogh-Zilc és az Országos Főiskolai Harsonaversenyeken amelyeken 1. helyezést ért el. Ugyancsak a dobogó legfelső fokán állhatott a következő nemzeközi versenyeken: New Orleans USA, Birmingham UK,·Jeju Korea( JIWEF )és Budapesten az 1. Nemzetközi BMC basszusharsonaversenyen. Nincs még egy basszusharsonás a világon akinek sikerült volna ezt a 4 nemzetközi versenyt megnyernie. A Corpus Harsonakvartett tagjaként ugyancsak 3 nemzetközi aranyérmet szerzett Helszinkiben, Guebwillerben és Münchenben.

Mátyás zenekari karrierje is szépen alakult az évek folyamán. Néhány év hazai munka után 5 évet töltött el a Katar Filharmonikus Zenekar-ban, majd 3 évet a Holland Filharmonikus Zenekarnál, Amszterdamban. Jelenleg az Esseni Fiharmonikus Zenekar tagja.

Zenekari karrierje során sokszor hívták vendégművésznek a következő zenekarokba: Palau De Les Arts Reina Sofia Valencia, BBC Wales Symhony Orchestra, Sinfonieorchester des Bayerische Rundfunk, Royal Concertgebouw Orchestra, Copenhagen Philharmonic Orchestra, Opera North Leeds, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Radio Philharmonic Orchestra Netherland, The Hallé Orchestra és a Residentie Orchestra Netherlands. Többek között az alábbi világhírű karmesterekkel is dolgozott együtt: Lorin Maazel, Andris Nelsons, Daniele Gatti, Ingo Metzmacher, Sir Mark Elder és Jac van Steen.

Mátyás szóló karrierje elég hamar elkezdődött a versenyek miatt.
2006-óta rendszeresen koncertezik és mesterkurzusokat tart Japánban és Európában.
Az évek folyamán rendszeres fellépője lett szólistaként, tanárként vagy zsűritagként nemzetközi fesztiváloknak mint például a Slide Factory Netherlands, International Trombone Festival, Dutch Bass Trombone Open, Laetsch Trombone Festival, JIWEF Korea, Singapore Low Brass Festival és a Slider Asia Fesztivál.·
Ezeken a fesztiválokon többek között a következő rézfúvósokkal tanított vagy szerepelt egy színpadon : Wagner Csaba, Kiss Zoltán, Corpus Harsonakvartett, Jacques Mauger, George Curran, Joe Alessi, Denson Paul Pollard, Jörgen Van Rijen, Ben Van Dijk, Bart Classeans, Nico és Martin Schippers, Szentpáli Roland, James Morrison, Steven Mead és Hiroyuki Kurogane.

Eddig 2 lemeze jelent meg Bass Trombone Carnival és Hit It! címmel.

Mátyás nagyon fontosnak érzi a fiatal generáció tanítását ezért 2017-től saját harsona tábor szervezésébe kezdett "Hungarian Trombone Bootcamp" néven. Ezen az eseményen minden évben 50 szerencsés harsonás vagy basszusharsonás vehet részt, akik· elsajátíthatják a magyar harsonázás legapróbb titkait is

Díjak, elismerések

 

Magyar és nemzetközi szóló-eredmények:

 • 2016 BMC International Bass Trombone Competition 1st Prize
 • 2008 International Bass Trombone Competition, Jeju, Korea, 1.Prize
 • 2006 International Bass Trombone Competition, Jeju, Korea, 2. Prize
 • 2006 Yaxley Bass Trombone Competition, Birmingham, UK, 1. Prize
 • 2005 Van Haney Bass Trombone Competition, New Orleans, USA, 1. Prize
 • 2005 Balogh-Zilc Trombone Competition Hungary, 1. Prize
 • 2004 National Music College Trombone Competition Hungary, 1. Prize
 • 2003 National Music College Trb. Competition Hungary, 1. Prize and Special Prize
 • 1999 National High School Trombone Competition, Pécs, Hungary, 3. Prize
 • 1996 National High School Trombone Competition, Pécs, Hungary, 3. Prize

Versenygyőzelmek a Corpus Trombone Quartettel:

 • 2005 Jan Koetsier Brass competition 1. Prize
 • 2003 Philip Jones Brass competition, Guebwiller, 1. Prize
 • 2003 ITA Trombone Quartet Copetition, 1. Prize

VeerM1

GALÉRIA

VIDEÓK

 

youtube1

www.youtube.com/user/corpusquartet

DISZKOGRÁFIA

Hit It!

HitItFront

Hit It!

2014-ben jelenik meg a legfrissebb gyöngyszem, amely egy hosszú, kitartó munka eredménye.

A hanglemezen sok érdekes és különleges mű szerepel, amelyek mindegyike nagy kihívás elé teszi technikailag és zeneileg is a szólistát.

A zongorista Naomi Kimura, hihetetlen precizitással és zenei érzékenységgel interpretálja a műveket. Nem utolsó sorban ő maga is szólista, és egyetemi tanár.

Mind Derek Bourgeois és Thom Ritter George harsonaversenye az egyik legnehezebb mű a basszusharsona irodalomban. Ennek ellentéteként, Brahms 4 éneke (Op.121) maga a csoda.

Hihetetlen mély érzelmeket és mondanivalót tartogat az előadó számára. A lehető leghűbben kell interpretálni, akár szavak nélkül is.

A Corpus Harsona kvartett a tőle megszokott profizmussal játsssza Henri Tomasi művét tökéletes harmóniában, együttesen a szólistával.

Dubrovay László szóló műve a hangszer és a játékos szélsőségek határait feszegeti, míg Rick Peperkamp Hit It! című darabja inkább egy könnyedebb vidámabb ráadás kompozíció, amivel a művész és a közönség méltón fejezheti be a koncertet.

BackBlack600

Bass Trombone Carnival

CarnivalFront

Bass Trombone Carnival

Bass Trombone Carnival az első lemez, amit Mátyás élőben rögzített, 2006-ban. A lemez alapját a szólista diplomakoncertje adja, azon kívül szerepel rajta 2 studio felvétel is. A lemezen közreműködik az Akkord Vonósnégyes, Varga Zoltán ütőhangszereken, Yamamoto Maki zongorán, továbbá a Budapesti Kamarazenekar, Mesko Ilona vezényletével.Ugyancsak szerepel a Corpus Harsona kvartett is, Enrique Crespo : Bruckner etüdjével.

A válogatás sok kortárs magyar művet tartalmaz, többek között Hidas Frigyes Rapszódiáját, Szőllősi András 100 ütem című művét, amely különleges technikai bravúrokat is követel. Érdekessége a bongó kíséret.

Hallható még Hidas Frigyes ironikus kettősversenye, amely szimfonikus zenekarral és fúvós zenekarral is elő adható.

Bach Fuvolaszonátája vonós és csembaló kísérettel szólal meg. A lemez leg romantikusabb műve Rachmaninov Vocalis-e, amely előfutára a később rögzített Brahms daloknak.

Mindenkinek érdekes lehet ez lemez, hiszen egy vágás nélküli koncert felvétel, profi magyar harsonaművész előadásában.

BassTromboneCarnivalBack

KAPCSOLAT

Facebook

facebook2

facebook.com/matyas.veer

e-mail

MailIcon2

matyasveer@gmail.com

YouTube

youtube2

www.youtube.com/user/corpusquartet